top of page
  • Foto van schrijverEsther van Zoelen

Klein Altaar



Dit kleine altaar is bedoeld als plekje waar je stil kunt worden, waar je stil kunt staan of zitten, of liggen, mediterend, afwachtend, pratend, zingend, fluisterend. Waar je kunt doen wat je denkt dat nodig is bij een altaar en wat het altaar van je vraagt.


Het altaar kan overal worden geplaatst. Op de vloer wordt aangeraden, omdat je dan zelf ook lager bij de grond moet komen voor een stil moment. Misschien in een hoekje, op een plek waar meubels niet het zicht versperren. Of maak juist een afgesloten plek door er andere dingen naast te plaatsen. Het kan ook hoger worden geplaatst. Op een tafel, of in een uitsparing in een muur.


Een altaar is een verhoging waar je dingen op kunt plaatsen. Dat kunnen verschillende dingen zijn. Bij voorkeur een object of objecten die je dierbaar zijn, die iets betekenen. Of die esthetisch fijn zijn, in geur, kleur, vorm of textuur. Dat is aan de ontvanger van het altaar. Let wel dat de voorwerpen die op het altaar komen te staan, ook deel worden van het stille moment. De voorwerpen kunnen ook een bepaalde (rituele) handeling teweeg brengen, zoals het aansteken van een kaars.


Het altaar mag in de week dat het in het huis verblijft, verplaatst worden van plek. Ook kunnen de voorwerpen die erop huizen, vervangen worden of aangevuld worden met andere voorwerpen.


De personen (of dieren) waarmee het huis misschien wordt gedeeld, kunnen zelf beslissen of ze ook een stil moment bij het altaar opzoeken. Het is echter wel van belang dat het wordt gerespecteerd en niet zomaar wordt weggehaald of veranderd zonder overleg met de ontvanger.


Het altaar blijft een week in je bezit en dus ook een week in het huis. Daarna kan het weer worden teruggestuurd naar de initiatiefnemer, vanwaar het weer een nieuw thuis zal vinden.





1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page